Partner login

Mød møbelsnedker Mikael Seppänen

Hultafors - Danmark

Lugten af træ er markant i snedkerværkstedet hos møbelsnedker Mikael Seppänen. Her står store industrisave side om side med klassiske værktøjer. Jeg får et øjeblik med Mikael, mens limet tørrer på nogle døre, han lige har samlet.

Facts

Navn: Mikael Seppänen
Erhverv: Møbelsnedker
Alder: 33
Bor Lives in: Olofstorp, Sweden

Hvorfor valgte du at blive snedker?

Selv i skoletiden var jeg nærmest draget til det. Sløjd var mit favorit fag og det føltes naturligt at arbejde med mine hænder. Jeg ved hvordan jeg skal gøre og jeg er egnet til det. Det føltes simpelthen rigtigt at blive håndværker og arbejde med mine hænder.

Der var bare ikke andre muligheder. Sløjd var mit favorit fag i skolen og det føltes naturligt at arbejde med hænderne. 

Hvordan havnede du i lige præcis dette snedkerværksted?

Det er faktisk en sjov historie. Jeg bankede på hos et lokalt snedkerværksted og spurgte om der var mulighed for at jeg kunne få noget arbejdserfaring. I første omgang var ejeren skeptisk og sagde at planen var at afvikle virksomheden inden han gik på pension. Men jeg var meget insisterende. Jeg sagde at jeg kunne hjælpe dem lige så meget som de ville og at det ikke skulle koste dem noget.

Han bad mig om at ringe efter weekenden, så han kunne tænke over det. Og det var lige hvad han gjorde. Jeg ringede tilbage og blev inviteret til at komme og kigge på værkstedet. Selv på det tidspunkt jokede han med mig og sagde: "Mikael, en dag vil alt dette blive dit!’ Jeg grinede af det, jeg var kun 18 og gik stadig på gymnasiet. På det tidspunkt var ideen om at starte min egen virksomhed simpelthen ikke i mit hoved. Men han plantede idéen i mig.

Hvor lang tid tager det dig at bygge et almindeligt køkken?

Et standard køkken tager omkring en måned at producere; fra det første møde med kunden, selve tegneprocessen og helt op til slutmonteringen.

Er der en ting i processen du bedst kan lide?

Jeg kan godt lide når jeg starter på at bygge køkkenet, at sætte rammerne sammen og at lime lågerne; at se køkkenet gradvist tage form på høvlebænken.

Hvilke materialer arbejder du oftest med?

Til lågerne bruger jeg altid fyr, et traditionelt træ, der bruges i hjem til ting som lister og møbler. Jeg bruger eg til skufferne da det er en meget holdbar træsort der ser pæn ud samtidigt. Det er også populært at arbejde i eg, det er et ekslusivt materiale.

Hvorfor ændre på noget der fungerer? Klassisk håndværk kræver klassisk håndværktøj. 

Du bruger tydeligvis meget elværktøj, men hvilket håndværktøj kan du ikke undvære?

Jeg kan ikke undvære min meterstok. Jeg bruger den til at tage de grove mål på alt, men når det kræver præcision bruger jeg Talmeter. Så er der håndværkerkniven, det bedste alsidige stykke værktøj du kan få. Jeg bruger den til at åbne malerspande, skrabe overflødig maling, åbne emballage og fjerne rester fra arbejdsemnerne.

De lyder som klassiske værktøjer.

Ja det er rigtigt. Hvorfor ændrer noget der fungerer? Klassisk håndværk kræver klassisk håndværktøj.

Er der nogle særlige kendetegn ved de kunder der vælger et skræddersyet køkken?

En typisk kunde har købt køkken tidligere og ved hvad det går ud på. De kender processen; fra tegnebrættet til valg af materialer, tilpasninger og maling. De er ofte bevidste omkring trends og optaget af kvalitet og æstetik.

Hvorfor vælger de et skræddersyet køkken i stedet for et færdigt ?

Fordi det laves på mål. De eneste faste elementer er hvidevarerne: dem kan man ikke ændre dimensionerne på, men alt andet kan skræddersyes til dine behov. Du opnår en symmetri der ganske enkelt ikke kan fås med den færdige løsning.

Kan du se en trend i at flere vælger at få skærddersyet deres møbler?

Ja, absolut. Der er en stigende trend inden for hjemme- og lokalproducerede møbler. Flere og flere får øjnene op for at købe køkken fra lokale snederværksteder, i stedet for at gå til en køkkenleverandør og få et standard køkken fra hylden.

Du opnår en symmetri der ganske enkelt ikke kan opnås med færdige løsning. 

Hvor lang er levetiden på et skræddersyet køkken?

Jeg vil sige at det kommer an på hvordan køkkenet bliver brugt. Et normalt køkken holder ca. 5-7 år, men mine holder 2 eller tre gange så langt. Med disse køkkener kan man få lågerne omlakeret eller slebet og malet. Meget kan også repareres og renoveres; dette kan gøres fordi lågerne er i massivt træ og kan malet.

Har du et drømmeprojekt?

Et rigtig fedt projekt var da jeg fik lov til at bygge et køkken i en gammel kirke i Romelanda i den sydvestlige del af Sverige. De havde fjernet alteret og jeg skulle så installere køkkenet på den plads. Mit køkken endte ved alteret, som man siger (griner). Min drøm er at lave flere af sådanne projekter, der virkelig skiller sig ud.

Hvad eller hvem har inspireret dig?

Det vil jeg sige at andre talentfulde kolleger i køkkenbranchen har, om det er dygtige håndværkere eller arkitekter, de fremstiller alle imponerende ting. Jeg er omgivet af sådanne fantastiske personer. Og hatten af for de håndværkere der for over hundrede år siden, hverken havde adgang til maskiner eller værktøj, som vi har i dag. Jeg fremstiller stort set de samme typer køkkener i dag, som de gjorde dengang.

Lær mere

Jeg har altid været tiltrukket af at gøre ting der ikke er lige til

En behagelig duft af høvlet træ møder mig da jeg træder ind i værkstedet hos vinduessnedker Petter Gantelius. Vinduesrammerne hænger pænt ned fra loftet og venter på at det bliver deres tur til at gennemgå en nænsom restaurering.

Mød vinduessnedker Petter Gantelius

Built by hand

Der findes meget værktøj du ikke kan undvære. Men det virkelige håndværk kommer fra dine hænder.

Det er der minderne skabes.

Se, læs og bliv inspireret af interessante håndværkere

Spørg os