Partner login

Mød vinduessnedker Petter Gantelius

Hultafors - Danmark

En behagelig duft af høvlet træ møder mig da jeg træder ind i værkstedet hos vinduessnedker Petter Gantelius. Vinduesrammerne hænger pænt ned fra loftet og venter på at det bliver deres tur til at gennemgå en nænsom restaurering.

Det er et tidskrævende håndværk og Petter udøver stor omhu i hver aspekt af sit arbejde. Han fører sin hånd henover den nyligt udførte reparation og beslutter sig for at den er perfekt nu.

"At skifte vinduer fordi de er utætte, er det samme som at skrotte bilen fordi dækkene er slidte."

Facts

Navn: Petter Gantelius
Erhverv: Vinduessnedker/restaurering
Alder: 35
Bopæl: Ystad, Sverige
Instagram: @gantelius_fonsterhantverk

Fortæl os lidt om din baggrund, for du har ikke altid arbejdet som snedker?

Hvad jeg til dato har arbejdet mest som er faktisk cirkusartist. Akrobatik, jonglering og ild-artisteri i forskellige former. Jeg har altid været tiltrukket af at løse svære opgaver og jeg nyder at øve mig på netop dem, eller faktisk helst på de helt umulige.

Hvordan endte det så med at du blev snedker?

Jeg har haft træarbejde i mit blod siden barndommen. Efter gymnasiet tog jeg flere forskellige kurser i restaureringsarkitektur ved det Tekniske Fakultet på Universitetet i Lund så jeg kunne blive restaureringsarkitekt. Men det viste sig at være alt for administrativt og hierarkisk for mig. Jeg passede overhovedet ikke ind; jeg ville også arbejde med mine hænder.

Så jeg opgav den idé og fortsatte med mit arbejde som artist. Det var først da jeg mødte en gammel vindueshåndværker at jeg indså hvad jeg ville. Efter 12 år som professionel artist, startede jeg mit eget vinduessnedkeri i 2014.

"Jeg har meget el værktøj der hjælper mig til at arbejde effektivt, men de larmer og støver og tager mig længere væk fra håndværket."

Hvor mange vinduessnedkere findes der i Sverige?

Der er svært at sige, da mange undgår rampelyset. De fleste har meget travlt og behøver ikke markedsføre sig selv. Jeg er en af dem, og måske findes der totalt omkring 200 af os. Jeg kender til omkring 100 vinduessnedkere.

Det lyder ikke som om at du må jagte rundt efter kunder?

Åh nej, kunderne jager mig. (Latter) Men jeg synes at det var svært at ginde information da jeg startede som vinduessnedker, så derfor deler jeg mine tips på de sociale medier. Det har, skiftevis, givet mig arbejde og skabt opmærksomhed. Det er min bedste makedsføringsindsats - at dele det jeg gør.

Hvad er det bedste ved dit job?

Det bedste er nok når man starter med nogle rigtig slidte antikke vinduer, der tilhører en kunde der længe har søgt efter en der kan restaurere dem. De smukkeste dele i processen er at skære glasset, indsætte kittet, fjerne det ødelagte træ og sørge for at de udskiftede stykker passer perfekt. At fjerne den sidste tiendedel af en millimeter og se det gamle og det nye smelte sammen.

Samtidigt er jobbet også meget varierende - nogle gange skal jeg hugge i beton, for i næste øjeblik at skære i 200 år gammelt håndblæst glas, eller hænge en ramme 15 meter op i luften.

Jeg forstår at du primært anvender håndværktøj?

Det rette værktøj til den rette opgave, vil jeg sige. Mange gange er det både lettere og hurtigere at arbejde i hånden end at hente maskiner som skal tilpasset opgaven, Jeg har meget el-værktøj der hjælper mig til at arbejde effektivt, men de larmer og støver og tager mig længere væk fra håndværket.

"At fjerne den sidste tiendedel af en millimeter og se det gamle og det nye smelte sammen."

Hvilket værktøj kan du ikke undvære?

Der er meget værktøj jeg ikke kan undvære! Men det jeg ville savne mest er HDC stemmejernet som jeg altid har i bæltet. Og japansaven ville jeg heller ikke være foruden. HDC stemmejernet med den plane flade gør det muligt at komme steder hvor andre stemmejern ikke kan nå og den giver mig samtidigt direkte feedback på jævnheden på ydersiden som jeg har opnået.

Hvordan ser en typisk arbejdsdag ud for dig?

Der findes nok omkring 10 forskellige typiske dage. Arbejdet i værktstedet kan indebærer at man tjekker lageret, opmåling, fjerner restmaling og kit eller indsætter træforstærkninger, skærer glas, kitter eller linfrøolie-brænding af gamle jernbeslag.

En kunde har måske et vindue der er utæt og skal renoveres ellers så står jeg på et stillads og saver dårligt træ af en ramme. Jeg er nødt til at have minimum dubletter af alt det vigtige værktøj, eftersom jeg aldrig kan vide jeg finder under metal og farve.

Har du nogensinde sagt nej til en opgave som du mente var umulig?

Jeg har sagt nej til opgaver, men ikke fordi de var umulige. Faktisk har det som regel handlet om at det er blevet for dyrt. Eksempelvis vinduer fra 1980erne i træ af dårlig kvalitet og med dårligt glas. Det koster meget mere end det er værd. Men i tilfælde med rigtig gamle vinduer, selv hvis bare 10% af vinduesrammen er intakt og resten er nyt, laver jeg dem hvis det er økonomisk forsvarligt.

Hvad er vigtigt at overveje i et restaureringsprojekt?

Det vigtigste er at bruge linolieprodukter, noget der har fungeret i flere århundrede og det er det eneste der beskytter de gamle materialer ordentligt. At få reparationer i træ til at passe perfekt sammen er også afgørende for at de skal kunne holde i længere tid.

Har du nogle tips og tricks, eller holder du dem for dig selv?

Jeg vil meget gerne dele dem. Det jeg gør er svært nok, så jeg behøver ikke holde fast i fabrikshemmeligheder. Jeg bruger stemmejernet til de fleste opgaver og jeg sliber dem ofte. Men jeg vandsliber dem ikke, det tager for lang tid. I stedet for bruger jeg et bælte da det ikke brænder kanten så meget som en slibesten gør.

"Jeg har altid været tiltrukket af at gøre ting der ikke er lige til."

Inden slibning smider jeg stemmejernet i fryseren. HDC stemmejernet er fremstillet af så stærkt materiale, at det holder kulden længere, hvilket gør at jeg kan slibe til æggen uden at være nervøs for at det skal brænde. Så sliber jeg kanten og finpolerer den med en bænkpoleringsmaskine og polerpasta. Det tager ingen tid at få en fin skarp æg. Det er selvfølgelig ikke så perfekt som med en japansk slibesten, men det er oftest rigeligt til de fleste af mine opgaver.

Lær mere

Skarp og pålidelig

HDC stemmejernet kan med sin plane flade placeres helt tæt til underlaget, hvilket gør det muligt at komme steder hvor andre stemmejern ikke kan nå. Stemmejernet er det bedste valg til de typer af arbejde der kræver både styrke og præcision.

Alt sidder i detaljerne.

Læs mere om HDC stemmejernet

Built by hand

Der findes meget værktøj du ikke kan undvære. Men det virkelige håndværk kommer fra dine hænder.

Det er der minderne skabes.

Se, læs og bliv inspireret af interessante håndværkere

Sløjd var mit favorit fag og det føltes naturligt at arbejde med mine hænder

Lugten af træ er markant i snedkerværkstedet hos møbelsnedker Mikael Seppänen. Her står store industrisave side om side med klassiske værktøjer.

Mød møbelsnedker Mikael Seppänen

Spørg os