Partner login

Metersystemets oprindelse

Hultafors - Danmark

Det metriske system blev oprettet i Frankrig 1799. Målet var at skabe et målesystem for alle mennesker i alle aldre. Længdeenheden i det metriske system er en meter (fra den græske metron, der betyder at måle).

Længden af en meter var beregnet som en ti-milliontedel af afstanden mellem Nordpolen og ækvator langs Paris meridian. Det tog flere år (1792-1799) at foretage de målinger det krævedes for at producere den såkaldte arkivmeter.

Desværre lykkedes det ikke at foretage de nøjagtige målinger, eftersom arkivmeteren blev 0,2 mm for kort (det er grunden til, at jordens omkreds gennem polerne er 40 007 863 meter). Da fejlen blev opdaget, var der gået en årrække, og det var umuligt at at korrigere. I stedet blev den oprindelige meter defineret som den tidlige arkivmeter.

I 1889 fremstillede man 30 nye prototyper i en platin og iridium. Så valgte man den meter, der lå tættest på arkivmeteren - hvilket i praksis betød, at en ny meter var blevet defineret. I 1927 var første gang det lykkedes at nedskrive den nøjagtige definition af en meter.

Siden 1983 er meterens definition angivet til en brøkdel af et lyssekund og denne definition vil sikkert holde i lang tid:

"En meter er den vejlængde lyset tilbagelægger (i vacuum) på 1/299792458 sekund.

For yderligere information, besøg Wikipedia.

Spørg os