Partner login

Følsomhed

Libellens følsomhed afgører hvor hurtigt boblen bevæger sig når man løfter i den ene ende af vaterpasset.

Hvad er følsomhed på et vaterpas?

Hultafors - Danmark

Jo højere følsomhed libellen har, desto større præcision får du. Libellens følsomhed afhænger af, hvor hurtigt boblen bevæger sig, når du løfter lidt i vaterpassets ene ende.

Håndværkere har forskellige opgaver der kræver forskellige grader af præcision, derfor har de fleste også mere end et vaterpas. Et vaterpas med almindelig følsomhed er let at arbejde med og er ofte nok. Men mere krævende opgaver kræver et vaterpas med højere følsomhed.

LIBELLENS FORM

Højere og lavere følsomhed opnås ved at ændre på libellens form. Hvis man kigger nærmere på libellen kan man se at den indvendigt har en form som en tønde. Inde i tøndeformen søger boblen mod det højeste punkt. Havde libellen være lige som et rør, uden nogle kurver, ville det have været umuligt at aflæse.

MINDRE KURVE, HURTIGERE REAKTION

Libellens kurve kan ses som en del af en større cirkel. Radien afgører hvor buet libellen er og derfor også hvor følsom den er.

En større radie gør at boblen har større bevægelighed og derfor reagerer på mindre bevægelser.

HVILKEN FØLSOMHED HAR DU BRUG FOR?

Følsomhed angives i mm pr. meter. Man går ud fra et vaterpas som er 1 meter langt og ser
hvor højt det skal løftes for at boblen rykker sig 2 mm.

TI GANGE SÅ FØLSOMT

Standarden for de fleste af markedets vaterpas er en følsomhed på 10 mm/meter. Hultafors tilbyder også vaterpas der er 5 og 10 gange mere følsomme end stardarden.

Montering af en dørkarm er en opgave der kræver et vaterpas med høj følsomhed. For eksempel Hultafors MST 180 eller Hultafors Libella 2000.

Fakta om følsomhed

Følsomheden er afhængig af libellens radie, en større radie får boblen til at flytte sig hurtigere. Følsomheden angives i mm pr. mete

Man går ud fra et vaterpas som er 1 meter langt og ser hvor højt det skal løftes for at boblen rykker sig 2 mm. Nogle anvendelsesområder kræver højere følsomhed, derfor kan du få vaterpas med forskellige grader af følsomhed på libellerne.

Radie(mm) Følsomhed (mm/m) Model
150 13,3 TVP
200 10 HV, PV
1 000 2 Libella 2000
2 000 1 MST 180

Hvis libellen er for følsom, vil vaterpasset være vanskeligt at arbejde med men jo mere følsomt dit vaterpas er, jo mere præcist bliver dit arbejde.

Lær mere

MST - vores mest følsomme vaterpas.

MST vaterpas er vores kraftigste og mest følsomme vaterpas. Slagfaste rørlibeller der er modstandsdygtige overfor ultraviolet lys og temperaturændringer med +30% forstørrelsesglas og selvlysende reflektor, der er nemmere at læse.

Lær mere om MST 180

Hvor nøjagtigt er dit vaterpas?

Produktionstolerance er summen af alle mulige småfejl der kan opstå under produktionen. Tolerancen afviger fra følsomheden og denne værdi skal være så lille som mulig.

Lær mere og se vores video

5 fakta om libeller.

De væskefyldte beholdere der giver en korrekt aflæsning kaldes libeller. Væsken i libellen er typisk olie eller alkohol så boblen indeni frit kan bevæge sig.

Lær mere om libeller

Hvorfor længden betyder noget.

Vaterpassets styrke afhænger af profilens form og tykkelse sammen med hullerne til libellerne.

Lær mere om profiler og endepropper

Spørg os