Ergonomi og sikkerhed

Det er ikke alle, der har forstand på at save i træ. Vi har lavet en enkel vejledning i, hvordan du bruger din sav på den mest sikre, effektive og frem for alt ergonomiske måde.

Ergonomiske snit

At save i hånden er en færdighed. For at save så effektivt og sikkert som muligt skal du være opmærksom på et par ting. Her er en simpel vejledning i, hvordan du kan save bedre. Og ved du hvad! Hvis du følger disse tips, bliver du ikke bare bedre, du vil også belaste kroppen mindre.

Hold blidt om håndtaget

Sørg for at holde blidt, men fast om håndtaget. Dermed sparer du ikke blot kræfter og letter belastningen på din hånd; du vil også være i stand til at save i længere tid.

Lad saven gøre arbejdet

Vær smart og lad saven gøre arbejdet. At forsøge at forcere saven er faktisk kontraproduktivt og gør dig mindre effektiv. I stedet bør du fokusere på at styre saven og lade den gøre arbejdet.

Udnyt savens vægt

Udnyt savens egen vægt som lodret belastning/tryk. Det er ofte nok til at opnå et godt resultat.

Skift vinkel

Hvis du stadig føler, at det enkelte strøg med saven burde have større effekt, skal du prøve at justere bladets vinkel, så den passer til det snit, du vil lave. Det kan også hjælpe at ændre angrebsvinklen, for eksempel ved at starte med en skarpere vinkel og derefter ændre den, når du er næsten færdig med snittet.

Fukssvans vs. håndsav

Vidste du det? Den mest almindelige håndsav med et håndtag og et langt tilspidsende blad kaldes undertiden en fukssvans på grund af sin udformning.

Værktøj, vi har omtalt

graphic