Hvordan man undgår slidskader forårsaget af hammerslag

Vi har talt med ergoterapeut Oscar Puleo om de første tegn på slidskader og om, hvordan man undgår at komme til skade. Han giver også sine bedste råd om, hvad man skal tænke over, når man jævnligt bruger en hammer.

Hvad er vigtigt at tænke på, når man bruger en hammer, hvis man skal undgå skader på grund af vibrationer?

"Det er svært at sige, men selvbevidsthed er vigtigt. Hold en pause, når du føler dig træt i armen, for det er, når man er træt, at man overbelaster muskler og ledbånd. Når man er træt, er det nemt at skade sig selv, fordi musklerne ikke er i stand til at stabilisere armen nok til at klare vægten."

Hvad er den mest almindelige årsag til slidskader?

"Overanstrengelse og overbelastning. Den mest almindelige fejl er, at man ikke lytter til kroppen. Folk, der begynder at mærke følelsesløshed og en prikkende fornemmelse i arme og hænder, har en tendens til ikke at søge professionel hjælp, og derfor bliver skaden værre. Nerveskader på grund af vibrationer er almindelige."

Har du bemærket noget særligt ved at iagttage tømrere?

"Valg af hammer synes at afhænge af, hvad brugeren foretrækker. Ofte står valget mellem en let eller en tung model, men i virkeligheden er det vigtigste, hvordan hammeren bruges. Når man slår med en hammer, er det vigtigt at fordele vægten på leddene (skulder, albue og håndled). Øv håndledsbevægelsen, og giv slip mellem slagene."

3 tips til, hvordan man bruger en hammer på en mere ergonomisk måde

1. Selvbevidsthed er afgørende

Sørg for at hvile, når du er træt, så du undgår at belaste dine muskler og ledbånd. Når man er træt, er musklerne ikke er i stand til at stabilisere armen nok til at klare vægten – og det giver skader.

2. Hold (mange) korte pauser

At slå med en hammer er en krævende gentagen bevægelse. Ved at holde en masse korte pauser kan du genoplade musklerne hurtigere og slå mere effektivt.

3. Fordel vægten

Ved at fordele slagets vægt mellem leddene (skulder, albue og håndled) undgår du at belaste et bestemt led. Det er også god at øve håndledsbevægelsen og give slip mellem slagene.

4 tegn på slidskader, du skal være opmærksom på

1. Følelsesløshed og prikken i fingrene

Dette er mest almindeligt om natten, hvor man vågner med følelsesløse fingre.

2. Mindre gribestyrke

Det bliver vanskeligt at få et godt greb om hammeren, eller du begynder at tabe flere ting på grund af mindre gribestyrke.

3. Mindre udholdenhed i hånd og underarm

Du bliver hurtigere træt, når du slår med hammeren.

4. Mere og mere smerte i håndled og albue

Ubehag, når du bevæger armen, både med og uden vægt.

Værktøj, vi har omtalt

graphic