Johan Skullman – Udendørsspecialist

Vi satte os ned og tog en snak med udendørsspecialisten Johan Skullman om, hvad man skal huske på, når man bruger æggen på økser og knive.

Køber folk den forkerte økse?

Ja, det er ikke så ualmindeligt. En økse skal passe til et primært og eventuelt et sekundært formål. Økserne har forskellige egenskaber, hvilket betyder, at nogle økser er mindre egnede til visse typer arbejde.

Hvilken slags beskyttelsesudstyr skal man bruge, når man håndterer en økse?

Først og fremmest handsker, og hvis du hugger brænde regelmæssigt, bør du også bruge sikkerhedsbriller.

Hvad er det vigtigste at huske på, når man bruger ægge, altså økser og knive?

Man bør ikke håndtere knive og økser alene, medmindre man er i stand til at udføre kvalificeret førstehjælp. Førstehjælpsudstyr skal altid være inden for rækkevidde. Ikke i en taske adskillige meter væk. I tilfælde af et forkert greb kan man let forårsage alvorlig skade på sig selv.

Ved folk, der køber en økse, hvordan de håndteres ordentligt?

Nej, desværre. Mange er nye sommerhusejere eller nye i naturen. Man fokuserer på alle de ting, man skal bruge, men ikke på at anvende dem sikkert.

Hvad er de mest almindelige fejl, brugere laver?

Folk forstår ikke konsekvenserne ved at håndtere en økse forkert. De tænker ikke på, hvordan brændet placeres sikkert på huggeblokken, hvordan man skal stå, og hvilket greb der egner sig bedst til opgaven.

"Ligesom med kniven er der en række opgaver, du kan udføre med en økse. Afhængigt af om du udfører opgaven stående eller på knæ, er der forskellige måder at håndtere øksen på."
Johan SkullemanUdendørsspecialist

Hvis jeg er i skoven og har brug for at lave et bål ... Hvad bør jeg tænke på?

Når jeg er ude i skoven, har jeg ikke adgang til en huggeblok. Det kræver derfor en anden håndtering at forsøge at balancere og flække mindre brændestykker på en sikker måde. Så er det normalt bedre at gå ned på knæ og placere træet liggende på jorden og anbringe øksen på træet for ikke at risikere at komme til skade. I sådan et scenarie bruger man f.eks. ikke et fuldt sving til at flække brændet.

Hvad skal man tænke på med hensyn til sikker transport, når man bærer øksen ud i skov og mark?

Den skal bæres, så æggen ikke kan forårsage skade, helst i en skede, der er sat ordentligt fast. Øksen kan puttes i en rygsæk, men det er endnu bedre, hvis du kan gemme øksehovedet under et dæksel, så risikoen for at sætte sig fast i noget også reduceres. Hvis du har muligheden for det, er det godt at proppe den ned i rygsækken stående mod din ryg.

Top 3 tips til sikker brug af en økse

  • Førstehjælpsudstyr tilgængeligt for dig hele tiden.

  • Beskyttelsesudstyr: handsker og sikkerhedsbriller.

  • Den rette økse og arbejdsteknik.

Ellers noget at huske på?

Løbende vedligeholdelse af øksen er en god garanti for, at den fungerer som ønsket. En sløv økse er en mindre god økse.

Værktøj, vi har omtalt

graphic