Vores historie

Hultafors' historie startede i 1883, da den unge ingeniør Karl-Hilmer Johansson Kollén opfandt et måleværktøj, som skulle lette Sveriges overgang til metersystemet.

Vi har altid haft behov for at måle afstande. I 1790 gav Talleyrands franske nationalforsamling det franske kongelige videnskabsakademi ordre til at udarbejde et målesystem "til alle tider, til alle folk". Det resulterede i metersystemet. Næsten 100 år senere indførtes metersystemet officielt i Sverige, hvilket betød, at de gamle mål gradvist skulle udfases.

I Stockholm boede der på dette tidspunkt en arkitekt ved navn Karl-Hilmer Johansson Kollén. Han fik til opgave at tegne detaljerne til et teater, men afslog af religiøse årsager og opsagde derefter sin stilling. Da nyheden om det nye metersystem kom, indså Karl Hilmer den pædagogiske værdi i at kunne se begge målesystemer samtidig og lavede en målestok med begge måleenheder. Dette var ganske enkelt en målestok, der viste både de gamle tommer og de nye centimeter. Problemet var, at målestokken var ét langt stykke og besværlig at håndtere. Derfor fandt Karl-Hilmer på at lave en målestok, der kunne foldes sammen. Tommestokken var opfundet.

Den første tommestokfabrik

En engelsk dame, der havde hørt om den nye idé, finansierede den første produktion af tommestokken. Hun investerede 5.000 svenske kroner, og tommestokfabrikken Svenska Mått- och Tumstocksfabriken blev etableret i Folkungagatan i Stockholm i 1883. Det blev hurtigt en succes. Da fabrikken i Stockholm blev for lille, besluttede Karl-Hilmer at flytte den til sin hjemby Gøteborg.

Flytningen til Hultafors

Den første fabrik i Gøteborg lå på Sillgatan 12. Da der kort efter kom en anden fabrik på Loppetorpet på Heden, var det tid til at finde et nyt sted. Karl-Hilmers søn, Joel Kollén, havde et sommerhus i Hultafors, som er en lille landsby mellem Gøteborg og Borås. Landsbyen havde lige fået en togstation og en rigtig vej, og eftersom det også var muligt at anvende vandkraft, blev dette afgørende for, at fabrikken flyttede i 1907.

Flytningen nytårsaften

I 1905 overtog Joel Kollén driften efter sin far, og to år senere i 1907 var det tid til at flytte fabrikken fra Gøteborg til Hultafors. Joel og hans svoger satte flytningen i gang nytårsaften. Sammen flyttede de maskiner og materialer med hest og slæde mod Karl-Hilmers vilje. Karl-Hilmer fik forbud mod at besøge fabrikken i Hultafors, da hans opfindsomhed forstyrrede personalet i deres arbejde.

Landsbyen, der lagde navn til vores virksomhed

Hultafors' hovedkontor og hovedaktiviteter har nu i over 100 år ligget i landsbyen, som lagde navn til virksomheden Hultafors, og som ligger mellem Göteborg og Borås i Vestsverige. Vi fremstiller stadig tommestokkene i Hultafors med en enestående og verdensførende produktionsteknologi.

Det magiske tal 50

I lang tid forsøgte ejerne at begrænse antallet af ansatte til 50 personer. Hvorfor? Fordi de mente, at dette var det magiske tal, for at de ansatte kunne lære hinanden at kende og tale sammen på et mere personligt plan. Håbet var, at dette ville øge medarbejdertilfredsheden.

Fabriksbrandmænd

Det lokale brandvæsen blev startet af Hultafors' ledelse, og flere af arbejderne på fabrikken lavede opgaver for brandvæsenet. I tilfælde af brand blev kontoret kontaktet, og kontorpersonalet startede derefter en alarm på fabrikken for at advare arbejderne.

Julestemning

Joel Kolléns kone Ester tog sig meget af folkene i landsbyen. Hver jul rejste hun til Gøteborg med sine sønners koner for at købe julegaver til personalets børn. Alle børn under 14 fik et stykke legetøj og en nyttegave af virksomheden.

Kreativ transport af træ

Når toget ankom med nyt tømmer til fabrikken, blev alle landmænd i landsbyen informeret. Én efter én kom de hen til togsporet med hestevogne for at hjælpe med at tømme togvognene. Eftersom de blev betalt efter, hvor mange træstammer de flyttede, fik landmanden Persson fra Vikhult den idé at placere stammerne på tværs af hestevognen. Dette gjorde det muligt at transportere endnu flere stammer for hvert læs. Politiet var dog ikke så begejstret for den kreative måde at tjene flere penge på, da læsset derved blev meget bredere og fyldte næsten hele vejen mellem togstationen og fabrikken.

Feriehuset

Fabriksarbejderne og deres familier havde mulighed for at bo på gården Instön på den svenske vestkyst en uge om sommeren. Gården tilhørte Joel Kollén, og ordningen blev iværksat gennem en fond, som blev oprettet af familien Kollén. I begyndelsen blev familierne transporteret til gården med lastbil, da mange af dem ikke ejede en bil. Senere kørte mange af dem derud på knallert.

Snyd

De arbejdere, der fremstillede leddene til tommestokke, fik ikke en særlig god løn i 1930'erne, og de yngre mænd blev betalt pr. kilo. Fristelsen til at snyde systemet var for stor for nogle af dem. En af de mest populære metoder til at øge indtjeningen var at placere et stykke jern med en snor i bunden af den spand, leddene blev opbevaret i. Snoren var fastgjort til et af de øverste led, og når spanden var blevet vejet og skulle tømmes, blev jernet flyttet til en tom spand.

Spionage

Ejerne var bange for, at virksomheden kunne blive udsat for spionage. Der blev truffet flere foranstaltninger for at beskytte fabrikshemmelighederne. Eksempelvis var fabriksvinduerne i lang tid lavet af råglas, og medarbejdernes ønske om klart glas, i det mindste i de øverste vinduer, blev afvist. I pauserne skulle de forlade fabrikken, som blev aflåst. 5 minutter før pausen var slut, låste en vagt arbejderne ind igen. Når der var besøg udefra, blev visse dele af fabrikken aflåst. Selvom dette kan virke som nogle ekstreme tiltag, tvivlede ejerne aldrig på arbejdernes loyalitet.

Vaskehuset

Tæt på vandfaldet, hvor den oprindelige fabrik lå, blev der i 1945 opført en lille murstensbygning. Bygningen blev brugt som vaskeri af de ansatte og deres familier. Personalet fik 10% rabat, og det var ret populært. Da boligstandarden blev forbedret i 1960'erne, og man installerede vaskemaskiner i private hjem, mistede vaskeriet noget af sin betydning.

Tandpasta med savsmuld

Anden verdenskrig medførte nogle fattige år i Sverige. På fabrikken var biprodukterne fra fremstillingen af tommestokke værdifulde. For eksempel blev savsmulden formalet og solgt til brug i tandpasta og brød. Træpulveret blev også solgt til bagerier, hvor det blev brugt til at drysse på bagepladerne, før brødet blev bagt.

Ændringer i produktionen

Da man begyndte at coate tommestokkene i stedet for at polere dem, kunne en tredjedel af arbejderne være blevet afskediget. I stedet for valgte ledelsen at ændre processen så langsomt, at de kvinder, der havde poleret tommestokkene, havde tid til at lære et nyt erhverv eller gå på pension.

Den store brand

Den største brand i Hultafors' historie fandt sted i 1957. Branden startede i en ventilator og spredte sig hurtigt til fabrikkens lakeringsafdeling. Karl-Hilmer Johansson Kollén var på det tidspunkt på forretningsrejse i Storbritannien, men skyndte sig hjem. Inden da havde hans barnebarn, Arne Kollén, allerede fundet nye dele, der kunne lakeres. Derfor blev produktionen kun afbrudt i et par dage.

Værktøj, vi har omtalt

graphic