Sådan laves Hultafors' tommestokke

Vores klassiske tommestokke med de røde ender fremstilles på tommestokfabrikken i Hultafors i Sverige. Alle tommestokkenes dele fremstilles lokalt, og de fleste af de maskiner, der anvendes i processen, er konstrueret og bygget med vores erfarne hænder.

Glasbirken, som kommer fra Dalarna, ankommer til Hultafors som udsavede træstykker. Før produktionen kan begynde, bliver birken tørret, indtil den har den helt rette fugtighed. Træstykkerne saves i stave og høvles, inden de males røde i enderne. Derefter bliver måleskalaen påtrykt, og alle stave lakeres, før de samles.

Hver stav kontrolleres fem gange

Under fremstillingsprocessen fotograferes hver stav to gange af et højhastighedskamera og kontrolleres nøje tre gange af erfarne medarbejdere for at sikre, at træet i stavene er, som det skal være, og for at se, om skalaen er trykt tydeligt og præcist.

Lak under hvert led

For at gøre tommestokken ekstra holdbar, så den kan modstå både slid og fugt, lakeres alle stave, inden de samles, også under hvert led. Dermed forsegles træet, hvilket minimerer risikoen for, at fugt kan trænge ind og få det til at svulme.

Olierede led

De smidige, men stabile led på Hultafors' tommestok er en yderst vigtig del af den oprindelige opfindelse, som er med til at give brugeren en god oplevelse af værktøjet. Leddene laves af koldvalset båndstål på vores fabrik. For at opnå den rigtige smidighed smøres de tre forskellige steder.

Samling og foldning

Inden den endelige samling inspiceres hver stav grundigt af erfarne øjne. Hvis der er den mindste fejl, kasseres staven. De kortere endestykker udstyres med et messingendestykke, før stålleddene påsættes. Til sidst folder maskinen hele tommestokken.

Hver dag passerer 400.000 stave igennem fabrikken og bliver til 40.000 tommestokke.

Detaljerne gør forskellen

Hvordan kan det være, at Hultafors' tommestok er blevet de professionelles førstevalg gennem årene? Svaret på det spørgsmål er lige så enkelt, som det er kompliceret. Vi mener, at det er vores fokus på detaljen og stoltheden over at vide, at vi stadig er den bedste producent af det ikoniske måleværktøj, vi selv opfandt for mere end 140 år siden.

Værktøj, vi har omtalt

graphic