Libeller – de vitale dele i et vaterpas

De væskefyldte beholdere, der gør det muligt at se, om emnet er i vatter, kaldes libeller.

Fakta om libeller

De væskefyldte beholdere, der gør det muligt at se, om emnet er i vatter, kaldes libeller. Væsken i libellerne er normalt olie eller alkohol, så luftboblen indeni kan bevæge sig frit.

Forskellige libeller kan se ens ud på afstand. Men udformningen og monteringen af libellerne varierer meget fra fabrikat til fabrikat, hvilket giver forskellige grader af nøjagtighed.

Robust montering giver større følsomhed

Hvordan libellen monteres i profilen afgør, hvor følsom den er over for temperatur og stød. På de bedste vaterpas er libellerne monteret med en spændingskile, et beslag eller ultralydssvejsning, hvilket giver maksimal nøjagtighed og robusthed.

Vores libeller er fyldt med olie

Væsken i Hultafors' libeller er en farvet olieblanding med lav viskositet. Dette giver boblen optimal bevægelsesfrihed og gør den nem at aflæse.

Forstørrelseslinsen letter aflæsningen

De ekstra fine libeller har en forstørrelseslinse, som får boblen til at synes større, og markerede ringe hele vejen rundt, så aflæsningen bliver nøjagtig fra alle vinkler.

En selvlysende reflektor bag libellen hjælper i svag belysning.

Upåvirket af temperatur og UV-lys

Olien i Hultafors' libeller er meget modstandsdygtig over for både ultraviolet lys og temperaturudsving og giver en ensartet boblebevægelse fra -20° C til +60° C. I tilfælde af stød forhindrer temperaturmodstanden også bobler.

Antistatiske libeller er nøjagtige

Statisk elektricitet kan medføre, at aflæsningerne bliver unøjagtige på visse vaterpas. Derfor har Hultafors' vaterpas antistatiske libeller.

Værktøj, vi har omtalt

graphic