Hvad er vaterpassets følsomhed?

Libellens følsomhed afgør, hvor hurtigt boblen bevæger sig, når den ene ende af vaterpasset løftes.

Hvad er vaterpassets følsomhed?

Håndværkere har forskellige opgaver, der kræver forskellige grader af præcision. Derfor har de ofte mere end ét vaterpas for at få forskellige grader af libellefølsomhed. Et vaterpas med standardfølsomhed er let at arbejde med og ofte godt nok. Men mere krævende opgaver kræver et vaterpas med højere følsomhed.

Libellens form

Højere og lavere følsomhed opnås ved at ændre libellens form. Hvis man ser nærmere på en libelle, kan man se, at den har en tøndeformet indre kontur. Inden i tøndeformen søger luftboblen efter det højeste punkt. Havde libellen været et lige rør uden kurve, ville det være umuligt at aflæse det.

Mindre kurve, hurtigere reaktion

Libellens kurve kan betragtes som en del af en større cirkel. Cirklens radius bestemmer, hvor buet libellen er, og dermed hvor følsom den er.

En større radius gør, at boblen har større bevægelighed og derfor reagerer på mindre bevægelser.

Hvilken følsomhed har du brug for?

Følsomhed måles i mm pr. meter. Den er baseret på et vaterpas, som er 1 meter langt, og hvor højt den ene ende af vaterpasset skal løftes, for at boblen bevæger sig 2 mm.

Ti gange så følsomt

Standarden for de fleste vaterpas på markedet er en følsomhed på 10 mm/meter, hvilket svarer til en radius på 200 mm. Hultafors tilbyder også vaterpas, der er fem og ti gange mere følsomme end standard vaterpas.

Montering af en dørkarm er en opgave, der kræver et vaterpas med høj følsomhed. For eksempel Hultafors MST eller Hultafors Libella 2000.

Værktøj, vi har omtalt

graphic