Arbejde hos Hults Bruk

Vi satte os ned og fik en snak med Lotta og Claes, to af vores dygtige grovsmede, der tilbringer deres arbejdsdag i smedjen.

Hvor længe har I arbejdet som grovsmede?

Claes: Cirka 4,5 år.

Lotta: 1 år! Jeg ved ikke, om jeg allerede kan kalde mig grovsmed? *ler*

Hvorfor valgte I dette job?

Claes: Jeg flyttede fra Jämtland, fik øje på stillingen og søgte den. Dermed endte jeg her!

Lotta: Jeg boede og arbejdede i Norge og følte, at jeg gerne ville hjem igen, så jeg så mig om efter et job. Så dukkede det her op, og det lød interessant.

Hvad lavede I, inden I blev grovsmede?

Lotta: Jeg var produktudvikler og category manager hos et velkendt sportsbrand.

Claes: Jeg arbejdede med skovbrug. Men ikke med økser.

Kan hvem som helst blive grovsmed?

"Det tror jeg ikke. Det er trods alt et håndværk. Du skal have en fornemmelse for håndværk; at arbejde med dine hænder."
ClaesGrovsmed

Hvad kræver det at blive en god grovsmed?

Lotta: Looket og fornemmelsen af former. Jeg var fascineret over, at dette arbejde ligger mellem industri og håndværk. Jeg var også overrasket over, at det kræver så meget præcision at forme øksen. Den første økse skulle helst se ud som dagens sidste økse, så du er stabil.

Vi måler hele tiden med skydelære, så det hele tiden er korrekt.

Claes: Så er det godt også at være mekaniker, for der skal skrues og justeres, når værktøjer skiftes.

Lotta: Man skal være tålmodig og udholdende. Så man ikke giver op med det samme. Alting tager sin tid. Nogle gange kan det være lidt kedeligt, men du er nødt til at få det helt ind i kroppen.

Ved I, når det er rigtigt?

Claes: Man lærer at se det. Erfaringen viser sig med tiden.

Lotta: Ja, og når hvert slag får materialet til at opføre sig som tiltænkt.

Hvor lang tid kræver det at forme en økse?

Claes: Når man er helt ny, er du nødt til at starte forfra nogle gange, fordi emnet blev for koldt. Så du smeder det måske ikke perfekt hver gang. Vi arbejder to grovsmede ved hver hammer. Det tager omkring 40 sekunder at lave en økse på den ene side af hammeren. Så tager den anden person over og færdiggør øksen. Altså cirka 1,5 til 2 minutter per økse, vil jeg sige. Ja, og hvis du gør det 400 gange om dagen, kan det let blive monotont.

Arbejdet lyder ensomt, er det det?

Claes: Ja, der er en masse radio, podcasts og musik i høretelefonerne.

Lotta: Jeg lytter helt sikkert til en masse podcast!

Hvad er det mest kritiske øjeblik under smedningen?

Lotta: Som nybegynder synes jeg, det er at få den rigtige form, inden emnet bliver for koldt.

Claes: Det sværeste er nok at sætte maskinen op, når vi skifter model. Hvis indstillingerne fungerer, som de skal, er der ikke et decideret kritisk øjeblik i selve smedningen.

Er I nødt til at justere maskinen i løbet af dagen?

Lotta: Som nybegynder er det nogle gange vanskeligt at afgøre, om det er mig, der gør det forkert, eller om indstillingerne er gået galt.

Claes: Nogle gange er vi nødt til at justere værktøjerne, men det er ikke så tit.

Hvad er det bedste ved at arbejde som grovsmed?

Claes: Fri adgang til økser *ler* Men det er et svært spørgsmål ... hvis du kan lide håndværk, er det en interessant stilling.

"At kunne arbejde med produkter, der er tæt på brugeren. Vi laver værktøjer, som en bruger vil bruge. Vi arbejder i en industri, men samtidig er det et produkt, du kan relatere til. Det er et gammelt håndværk og et andet materiale end de tekstilmaterialer, jeg var vant til tidligere."
LottaGrovsmed

Lotta: Der er en masse historie og gamle vaner og skikke – selvom vi er i 2022, er visse teknologiske ting stadig de samme. Hvad bør man beholde af det gamle, og hvad kan man tilføje fra det nye, uden at smedjens kultur går tabt? Det er en stemning, man ønsker at videreføre. Så ønsker du måske nye ovne og gør visse trin enklere, men det er hele tiden en balance mellem det nye og det gamle.

Hvordan var det at begynde at arbejde som grovsmed?

"Alting var meget anderledes. At komme fra kontoromgivelser, hvor det værste, der kan ske, er at skære sig på et stykke papir, til her, hvor du er nødt til at tænke over, hvor du placerer dine hænder, så du ikke brænder dine fingre ... eller skærer dig selv."
LottaGrovsmed

Er I så grovsmede for livet nu?

Claes: Formentlig ikke. Det er trættende. Og jeg foretrækker at arbejde udendørs.

Lotta: Med al respekt for alle, der har arbejdet som grovsmed i lang tid ... det er ikke alene hårdt, men især også ensartet, og det sætter sig i kroppen. Så jeg må ganske enkelt se med tiden.

Har I interesser uden for smedjen?

Claes: Jeg kan virkelig godt lide at tage billeder i naturen, og jeg elsker udendørslivet. I Jämtland arbejdede jeg med slædehunde.

Lotta: Jeg er en udendørs nørd; jeg kan lide at vandre og være så meget ude som muligt. Livet er udendørs. Vi er alt for meget indendørs, synes jeg.

Værktøj, vi har omtalt

graphic