BUILT BY HAND

Mød møbelsnedker Mikael Seppänen

Duften af træ er slående i snedkerværkstedet hos møbelsnedker Mikael Seppänen. Her står store industrisave side om side med klassiske værktøjer. Jeg får et øjeblik med Mikael, mens limen tørrer på nogle døre, han lige har samlet.

Hvorfor valgte du at blive snedker?

Selv i skolen følte jeg, at jeg var praktisk anlagt. Træsløjd var mit yndlingsfag, og det føltes naturligt at arbejde med hænderne. Det er det, jeg kan finde ud af, og som jeg har anlæg for. Det føltes rigtigt at blive håndværker og arbejde med hænderne.

"Der var ikke noget alternativ. Træsløjd var mit yndlingsfag, og det føltes naturligt at arbejde med hænderne."

Hvordan havnede du i dette snedkerværksted?

Der er en ret sjov historie. Jeg bankede på hos et lokalt snedkerværksted og spurgte, om jeg kunne komme i praktik. I første omgang var ejeren skeptisk og sagde, at planen var at afvikle virksomheden, inden han gik på pension. Men jeg var ret insisterende. Jeg sagde, at jeg ville hjælpe så meget, som de ønskede, og at det ikke ville koste dem noget.

Han bad mig om at ringe tilbage efter weekenden, så han kunne tænke over det. Og sådan blev det. Jeg ringede tilbage og blev inviteret til at komme og se værkstedet. Selv da jokede han med mig og sagde: "Mikael, det er jo dig, der overtager dette en dag". Jeg grinede ad det, for jeg var kun 18 og gik stadig på gymnasiet. På det tidspunkt havde jeg slet ikke forestillet mig at starte egen virksomhed. Men han gav mig idéen til det.

Hvor lang tid tager det dig at bygge et typisk køkken?

Et normalt køkken tager omkring en måned at lave lige fra det første møde med kunden til tegneprocessen og selve monteringen.

Er der en del af processen, du bedst kan lide?

Jeg kan godt lide at komme i gang med at lave skabene, skrue rammerne sammen og lime lågerne; at se køkkenet gradvist tage form på arbejdsbænken.

Hvilke materialer plejer du at arbejde med?

Til lågerne bruger jeg altid fyrretræ, da det er en klassisk træsort, der bruges til f.eks. lister og møbler i hjemmet. Jeg bruger eg til skufferne, da det er en meget stærk træsort, der ser pæn ud. Det er også populært at arbejde i eg, da det er et eksklusivt materiale.

"Hvorfor ændre på noget, der fungerer? Klassisk håndværk kræver klassiske værktøjer."

Du bruger tydeligvis meget elværktøj på værkstedet, men hvilket håndværktøj kan du ikke undvære?

Jeg kan ikke undvære min tommestok. Jeg bruger den til at tage de grove mål på alt muligt, men når det kræver præcision, bruger jeg båndmålet. Og så er der håndværkerkniven – det mest alsidige stykke værktøj, man kan få. Jeg bruger den til at åbne bøtter med maling, skrabe overflødig maling af, åbne emballage og fjerne rester fra arbejdsemnerne.

Det lyder som klassiske værktøjer.

Ja, det er rigtigt. Hvorfor ændre på noget, der fungerer? Klassisk håndværk kræver klassiske værktøjer.

Er der nogle særlige kendetegn ved de kunder, der bestiller et specialbygget køkken?

Den typiske kunde har købt køkken tidligere og ved, hvad det indebærer. De er fortrolige med processen fra tegnebræt til valg af materialer, beslag og maling. Disse kunder er ofte trendbevidste og har en god fornemmelse for kvalitet og æstetik.

Hvorfor vælger de et specialbygget køkken i stedet for en færdig løsning?

Fordi de laves efter mål. Det eneste, man skal tage hensyn til, er hvidevarerne: Dem kan man ikke ændre målene på, men alt andet kan skræddersyes til ens behov. Man opnår en symmetri, der ganske enkelt ikke fås med færdige løsninger.

Kan du se en generel tendens til, at flere vælger at få specialbygget køkkenindretningen?

Ja, absolut. Der er en stigende tendens til at vælge specialbyggede og lokalt producerede varer. Flere og flere får øjnene op for, at man kan få lavet et køkken hos et lokalt snedkeri i stedet for at købe en færdigvare hos en køkkenleverandør.

"Man opnår en symmetri, der ganske enkelt ikke fås med færdige løsninger."

Hvor længe kan et specialbygget køkken holde?

Jeg vil sige, at det kommer an på, hvordan køkkenet bliver brugt. Normalt holder et køkken ca. 5-7 år, men mine holder to eller tre gange så længe. Med disse køkkener kan man få lågerne omlakeret eller selv slibe og male dem. Og selvfølgelig kan meget også repareres og renoveres. Det er muligt med køkkenskabe, fordi lågerne er i massivt træ og kan males med pensler, så følelsen er den samme – også efter renovering.

Har du et drømmeprojekt?

Et rigtig fedt projekt var, da jeg fik lov til at bygge et køkken i en gammel kirke i Romelanda i den sydvestlige del af Sverige. De havde fjernet alteret, og dér skulle jeg installere køkkenet. Mit køkken endte ved alteret, som man siger. (Griner) Det var et ret stort øjeblik. Min drøm er at lave flere af den slags projekter, der virkelig skiller sig ud.

Til slut: Hvad eller hvem inspirerer dig?

Jeg bliver inspireret af andre dygtige kolleger i køkkenbranchen, uanset om de er dygtige håndværkere eller arkitekter, der alle fremstiller fantastiske ting. Jeg er omgivet af fantastiske mennesker som disse. Og jeg tager selvfølgelig hatten af for de håndværkere for hundrede år siden, der ikke havde adgang til de maskiner og værktøjer, vi har i dag. Jeg bygger køkkener, der ligner dem, de lavede dengang.

Fakta

  • Navn:Mikael Seppänen
  • Erhverv:Møbelsnedker
  • Bor i:Olofstorp, Sverige
  • Hjemmeside: stilkok.se

Værktøjer, der er omtalt i denne historie

graphic